JuularBo Auta minua synnyttämään muutosta sinun maailmassasi...

Kaikki blogit puheenaiheesta Leivonta

Pykälää lähempänä täydellistä ruisleipää

Ruoka, Leivonta

Olen leiponut epäsäännöllisesti aina silloin tällöin ruisleipää. On ollut monia ongelmia. Olen lukenut Marttojen sivuilta ohjeita ja yrittänyt kuunnella eri vinkkejä. Leipä on aina ollut syötävää, mutta ei sellaista jota olen mielessäni yrittänyt tehdä.

Ensimmäinen virheeni jonka huomasin oli juuren elvytys, eli tein itselleni juuren joka toimi pari kertaa mutta sitten se "kuoli". Ei olisi kuollut, jos olisin ymmärtänyt, että pakastettu juuri pitää elvyttää. Elvyttäminen kestää 2-3 päivää, joten unohda koko juttu. Siinä ajassa muodostaa jo uuden juurenkin.

Joulupullat ja äkänen uuni

Ruoka, Leivonta

Jouliset pullat on nyt sitten leivottu. Ajattelin leipoa vasta huomenna, mutta tuli muuta menoa, joten systeemiä piti vaihtaa. Olin kuitenkin lämmittänyt uunin liian kuumaksi, eli oli paistettava uuninluukku auki ja silti kävi hieman köpelösti.

Normaali pullataikina pohjana, mutta korvapuustin täyte täysin moderni innovaatio.

Blue Congo -perunapiirakat

Ruoka, Leivonta

Eilen innostuin serkkuni Ullan esimerkistä leipomaan karjalanpiirakoita, eli sellaisia veneen mallisia riisipuurotäytteellä. Kun ne oli syöty alkoi tehdä mieli perunapiirakkaa jota itse arvostan paljon enemmän kui n tuota riisipuuroversiota.

Perunapiirakkaan pitää olla jauhoinen perunalajike, muuten se ei kyllä maistu hyvältä. Blue Congo on jauhoinen lajike, joka kaiken lisäksi maistuu perunalta, vaikka onkin sininen kuin mustikka. Väroiaine onkin samaa kuin mustikassa, eli flavonoidit tulevat siinä mukana.

Suolapähkinäkinuskikeksit

Ruoka, Leivonta

Aina ei jaksa tehdä kakkua, ja haluaa jotain helpompaa. Tällä kertaa se jokin helpompi oli keksejä teatteriporukalle. Olen jalan takia sairaslomalla ja elämäni on tylsää, joten minulla on tavallistakin enemmän aikaa leipoa ja kehitellä reseptejä.
Minulla oli ollut miltei viikon suunnaton hinku leipoa jotain, mutten keksinyt millään mitä leipoa. Lopulta suolapähkinät toivat inspiraation, ja syntyivät:

Suolapähkinäkinuskikeksit!

Keksit

Kyllä kelpaa – Maustekakku ohrasta

Ohraa on viime aikoina parjattu, ihan syyttä. Vaikka ohra on Suomen vanhin viljakasvi 3500 vuoden historiallaan, ei sitä kannata kokonaan uudemmilla tulokkailla ja tuontitavaralla korvata. Kotimainen vilja jättää aina pienemmän hiilijalanjäljen kuin toiselta puolelta maailmaa tuotu vaihtoehto. Sitäkään ei pidä unohtaa, että Suomessa tuotettu ruoka on Euroopan puhtaimpia. Olemme siis etuoikeutettuja siinäkin suhteessa.

Mitä raparperista voi tehdä?

Mitä tehdä raparperista?

Nyt ensimmäinen raparperisato pitäisi olla korjattu. Monilla puutarha puskee tätä muhkeaa kasvia pyytämättä ja yllättävän paljon. Raparperikeiton tai -kiisselin tietävät kaikki, tai mansikka-raparperikiisselin. Raparperipiirakkakin on jo klassikko.

Lopun sadosta voikin työntää pakastearkkuun. Mutta mitä sille lopulta tehdä? Monilla tuntuu raparperi olevan pysyvä pakastimen sisustuselementti. On paljon muitakin mahdollisuuksia kuin ensiksi mainitut.

2-vuotiskakku

Esikoinen täytti hiljattain 2 vuotta, ja äidillä oli visio hienosta, kaksikerroksisesta kruunukakusta. Kruunun muodostaisi isomman kakun päälle asetettava pikkukakku, ja kruunu tehtäisiin keltaisesta sokerimassasta.

 

Helppo focaccia

En osaa pyöritellä nättejä sämpylöitä, joten harrastan muunlaisia suolaisia leipomuksia. Sämpylätkin lätkäisen pellille lusikalla.

 

Tämä Sunnuntain rouheisten sämpyläjauhojen paketin kyljestä bongattu focaccian ohje on testattu jo useamman kerran, ja hyvältä maistuu. Leipä on myös tosi helppotekoinen.

 

Testissä: Hittileivos brookie

“Älä kokeile, jos et haluu olla kasitonninen”. Tällaisen neuvon sain ystävältäni, joka oli leiponut jotain ihme brookieita. En ollut aiemmin kuullutkaan koko leivonnaisesta, mutta kuin kohtalon johdattamana (kröhöm) törmäsin muutaman päivän kuluttua brookieihin uudestaan, tällä kertaa Kiusauksessa-blogissa.

 

Rähmäkäpälän sämpylät

Vapaa-aika, Leivonta

Leivon ihan liian harvoin yhdestä yksinkertaisesta syystä: taikinan pyörittely ja jauhojen pöllyttely on jotenkin niin kovin rasittavaa puuhaa. En saa ikinä pullista tai sämpylöistä nätin pyöreitä ja muutenkin touhu on niin hirveän sotkuista.

 

Siksi nämä lusikkasämpylöidenkin nimellä kulkevat rähmäkäpälän leipäset ovat täydellinen juttu minulle! Löysää taikinaa nostellaan kököiksi suoraan pellille ja sämpylöistä tulee ihanan pehmeitä. Yleiskone hoitaa vaivauksen. Ulkonäkö on vähän rustiikkinen (hieno sana rumalle), mutta sehän kuuluu asiaan.

 

Julkaise syötteitä