JuularBo Auta minua synnyttämään muutosta sinun maailmassasi...

Ihminen tarvitsee suolaa

Ihminen tarvitsee suolaa

  

Voisikohan se vaan olla niin, että mineraalipitoista puhdistamatonta suolaa ( mineraaleja- ja hivenaineita keskimäärin 84 -90 ) olisi sitenkin terveellisempi vaihtoehto kuin puhdistettu suola + jodi. Jodia saa esimerkiksi merilevästä edulliseen hintaan ja myös joihinkin kalaöljyvalmisteisiinkin sitä on lisätty. Monet monivitamiini ja hivenainetabletit siältävät myös jodia. Yleensä merenelävien syöjillä ei ole jodin putetta eikä myöskään korkea RR.

 

Uskon, että raffinoitu ravinto, pika- ja pakasteruuat sekä lisäaineet eivät ole terveellsiä. Olemme saaneet ihan lähiaikoina seurata töllöstä amerikkalaisten ylipainon todellista syytä, joka on maissista valmistettu sokeri. Mitään yleisiä lautasmalleja ei voida tehdä eikä kannata, koska kaikki ihmiset ovat niin kovin erilaisia mutta halu lokeroida on näköjään valtava. Kokeilkaa ja mitatkaa verenpaineenne, liikkukaa kykyjenne mukaan, tehkää pitliä lenkkkejä tai trimmatkaa itseänne intervallipyrähdyksillä kuntoon - sellaiseen kuntoon, jossa teillä on hyvä olla. Kuntoillessanne menetätte todennäköisesti nesteitä ja hiven -ja kivennäisaineita ja silloin on sopivassa suhteessa hyvä saada sokeria, suolaa ja magnesiumia. Tällaisen hyvän juoman voi tehdä itse puhdistamattomasta sokerista ja pudistamattomasta suolasta. Oikea suhde takaa hyvän imeytymisen. Kanattaa muistaa myös, että urheiluhulluus ei ole ehkä sitä pahinta hulluuta mutta pahaksi riippuvuudeksi se voi revetä, kuten moni alkoholinkäytön AA-ssa lopettanut tietää. Riippuvuusongelma pitäisi hoitaa loppuunsaakka, jos mahdollista.

 

 

”Ainoa ihmisen kannalta suositeltava suola on jodioitu suola”,  niinpä niin, kovakalloista porukkaa lautasmallien tekijöissä.kts. http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288645368418.html

 

Nyt uudessa lautasmallissa painotetaan: Mikä tahansa suola ei kelpaa uusiin ravintosuosituksiin.

Monet vannovat niin sanottujen luonnonsuolojen nimeen ja ripottelevat ruokaansa vaikkapa merisuolaa tai punertavaa kristallisuolaa. Tuoreissa ravintosuosituksissa suolan saantisuosituksia on alennettu viiteen grammaan päivässä. Tämäkään määrä ei saisi olla mitä tahansa suolaa.

 

Suosituksia mukana laatimassa ollut kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab painottaa, että terveyden kannalta ainoa suositeltava suola on jodioitu suola.

 

 

”Jos tekee itse ruokaa, niin muista mausteita kuten yrttejä ja pippureita käyttämällä saa makua.”

No minä ainakin toivon, että jokaisella on aikaa ja mahdollisuus valmistaa itse ruokansa ainakin silloin tällöin ja on selvää, että mausteita ja yrttejä kannattaa käyttää, silloin, kun ne kuuluvat ruokaan. Poronkäristykseen - tai muihinkin nimettyihin ruokiin ei tule muuta kuin mitä ohjeessa sanotaan tai sitten se ruoka on jotain ihan muuta. Varsinkin ranskalaisessa keittiössä joku tietty lisäke määrittelee ruuan nimen, eikä soveltamisen varaa jää. Tuoreet ja monipuoliset hyvät raaka-aineet takaavat maun ja ravinteet. Lasillinen punaviinia on ehdottoman hyväksi ja terveellistä ruuan kanssa. Alkoholin hinnan lasku monista syistä olisi tarpeellinen Suomessa, jos halutaan, että alkoholista tulee muutakin kuin kännikulttuuria. Nythän meillä tuppaa olemaan tuos sanelupolitiikan kulttuuri - niin ja eräänlainen tutkimuskulttuuri :)

 

 

- ”Nämä erikoissuolat ovat tietysti hienoja ja maksavat enemmän, mutta niistä saa vain suolan huonot asiat ja se ainut hyvä asia, mikä suolassa on, eli se jodi, jää puuttumaan, Schwab napauttaa.” 

 

 

Voit lukea suolasta asiatietoa esimerkiksi täältä:

Merisuolattu vesi

Merisuola lääketieteessä

Merisuolaa vai vuorisuolaa

 

tai

 

http://www.raikasweb.com/suolalla-ja-suolalla-on-eroa

 

 

HS otsikoi, Suola tuhoaa verenpainelääkityksen hyödyt.

 

  http://www.hs.fi/kotimaa/Suola+tuhoaa+verenpainel%C3%A4%C3%A4kityksen+hy...

  

Ennen radikaaleja ruokailutottumuksien muutosta, suolattomuutta tai rasvattomuutta kannattaa tutustua aiheeseen tarkemmin. Tutkimuksia on paljon ja asiaan opastaa Antti Heikkilä, Antti Aro ja Matti Tolonen ja ihan selkokielellä. Lontooksi asiasta löytyy todella paljon asiaa. 

 http://jussikeskinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/158022-suola

Edelllinen kirjoitus linkkeineen löytyy tosta ylläältä.

Suolakaivoksissa on muuten keuhkosairaille petejä - tai ainakin oli Romaniassa, koska suola tekee keuhkoille hyvää. Suolapiippuja - ja suolahuoneita on myös olemassa kylpylöissä mutta tämä on taas toinen juttu.

Sopivan suolasta päivää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kannattaisko avata vähän keskutelua - verenpaine ja lääkehoito ja lääkkeiden ikävät sivuvaikutukset tai depressio ja lääkejoito yahi koulusurmat ja mielialalääkkeet - ja, jos vielä yhden saa laittaa niin, diabetes ja ravinto muta ei se ravinto, jota virallinen taho esittää vaan se, joka ennaltaehkäisee ja parantaa.

Onko sellaistakin?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Huomasin myös lehdessä (HS) suolaa koskevan artikkelin. Olen aiemmin kirjoittanut suolasta blogijutun:

http://tarjakaltiomaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148...

Tuossa jutussa ei ole kappalejakoa, joten sen lukeminen on haaste. Olen joskus lukenut, että pystyssä kulkeva olento, siis ihminen, tarvitsee suolaa, jotta verenpaine olisi riittävä. Lisäksi jos kertyy kiloja (elämän iloja), suolaa tarvittaisiin enemmän verenpaineen nostattamiseksi, jotta veri kiertäisi koko kehossa hyvin. Tuossa blogijutussa kerron näkemykseni (en ole lääkäri, vaan filosofi) yhteiskunnassa vallitsevista peloista, jotka ehkä aiheuttavat jatkuvan valppauden ja pelkoa, jolloin joillakin ihmisillä sen vuoksi verenpaine saattaa olla liian koholla. Suolakysymys siis on yksilöllisempi kuin HS:n artikkeli antaisi ymmärtää, joten koko kansaa koskevat suositukset eivät ehkä ole kovin järkeviä.

Yhteiskunnassa on aina jonkin verran pelkojakin, niistä ei kokonaan päästä, mutta suola ei siis välttämättä ole ainoa verenpaineen kohottaja.

Pystyssä kulkevia ovat myös esimerkiksi hirvet, joille pitäisi metsään viedä suolakiviä, jotta eläinten ei tarvitsisi tielle mennä maantiesuolaa syömään.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Tarja,

Totta puhut, verenpainehan vaihtelee jatkuvasti ja on tietenkin tärkeää, että se ei ole ns. "normaalin" ylä-eikä alapuolella, niin, että siitä aiheutuisi haittaa.

Verenpaineeseen vaikuttavat ymmärtääkseni monetkin tekijät ja sitä voidaan hoitaa hyvinkin yksilöllisesti, siksi halusinkin kiinnittää tuohon humiota. Omatoimisuus ja tiedonhaku ja järkevissä rajoissa omat kokeilut, siis oman itsensä tunteminen auttaa varmasti kokonaisvaltaisessa omahoidossa.

Ja mitä juuri suolaan tulee, niin se on se yksi osa, omaa osaansa näyttelee sitten muut kivennäisaineet Kai se on niin, että ihminen on kokonaisvaltainen olento johon vaikuttaa, kuten olet käsitellytkin pelot ja monet muut seikat aina perimää myöden.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Kannattaa seurata mitä Ursula Schwab sanoo terveellisestä ruoasta.
Ja koostaa oma lautasmalli juuri vastakkaiselta puolelta.
Melko hyvään, terveelliseen ja ravitsevaan lopputulokseen pääsee näinkin yksinkertaisella neuvolla.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Googlasin Ursula Schwabia ja hakutulos kertoo asian melko järkevästi. Yleinen ravintosuositus ei ole sama asia kuin lautasmalli, vaan jokainen ihminen joutuu harkitsemaan oman ruokavalionsa itse. Yleensä koen melko riskaabelina sellaisen, että jokin suositus koskisi koko kansaa. Harkintaa tarvitaan, mutta liikaa ei pidä pelätäkään.