*

JuularBo Auta minua synnyttämään muutosta sinun maailmassasi...

Kalaa Orly, kun grillimakkara jo kyllästyttää

Upporasvassa paistamista käytetään Suomessa luullakseni melko vähän, upporasvassa paistaminen on kuitenkin hyvä ja nopea tapa kypsentää ja valmistaa ruokia. Maukas ja rapea frityyritaikina on herkullista ja ölyn ollessa oikeassa lämpötilassa ei frittitaikina ime liikaa rasvaakaan. Kokeile vaikka mitä tai vaikka . . .

 

Kalaa Orly 
5 annosta

Raaka-aineet

Frityyritaikina
Vettä tai olutta 1dl
Vehnäjauhoja 80g
Munia 1kpl
Suolaa 1tl

Sekoita tasaikseksi taikinaksi.

Valkopippuria 2tl
Siruuna tai lime mehua 2tl
Vehnäjauhoja 2rkl
Kalaa (siikaa, kuhaa tai haukea) n. 1.5kg

Valmistus

1 Valmista frityyritaikina.
2 Perkaa ja fileoi kala tai käytä valmiita fileitä, leikkaa kala annospaloiksi tai kapeiksi suikaleiksi.
3 Mausta, kasta vehnäjauhoihin, frityyritaikinaan ja syväpaista kalat.

Ohuet fileet 160-170 asteessa n. 6-8min

Esillepano
Sitruunan tai limen viipaleita 10kpl
Syväpaistettuja persiljan oksia tai tuoretta tilliä
Tilliperunoita n. 1kg
Tomaattikastiketta 5dl tai chilimajoneesia tms.


Aseta kala kuumalle tarjoiluvadille kakkupaperin päälle. korista se sitruunalla /limellä ja syväpaistetulla persiljalla tai tuoreella tilillä.
pane kuumat tilliperunat tarjoilukulhoon ja (kuuma kastike maljaan tai kylmä majoneesi )

Huom! kuivaa kaikki tuotteet ( pintakuivaus) ja kasta sitten frityyritaikinaan tai/ja sitten kaksinkertainen leivitys.

Kalapalat kannattaa kieritellä vehnäjauhoissa ennen kastamista frityyritaikinaan siis jo frityyritaikinassa käytetyt kalapalat ...

Tarjoile kuumana.  Älä polta näppejäsi kuuman ölyn kaa, ja huolehdi, että lämpötila ei nouse yli syttymispisteen! Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla - kansi päälle (tai sammutuspeitto.) Voit mukailla ohjetta mielesi mukaan esimerkiksi fish and chips ( frittikalaa ja frittiperunanlohkoja ) ja coleslaw ( raastettu kaali ja porkkana salaatti ) jees kesäsafkaa.

 

Juomaksi olut, tuore pirteä valkoviini tai vesi


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

timo eggman

Juomalistasta uupuu inkivääriolut.

Hyvä kala - maukas kala.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Kyllä kai rasvakeittimet jo nykyään on kotikeittiöissäkin melko yleisiä.Paljonhan niitä näkyy myynnissä olevan ja eiköhän niitä ostetakkin.Kätevä peli.Itselleni se on ollut työväline ammatissani ja kotonakin sellainen on ollut jo vuosikausia. Friteerattu kala + lisäkkeet miten milloinkin halutaan on aina hyvää ja tekemisen kanssa ei tarvitse aikaa,eikä vaivannäköä liiemmäti käyttää.Itsekkin tuossa tänään tein perusleivitetyn naudanlihaleikkeen ( klassikko Hawaijinleike) ranskalaisineen ja vihreän salaatin ja tuoreen ananaksen kanssa maistui mainiolta.En ole varsinaisesti ranskalaisten ystävä,mutta joskus ja sama oluenkin kanssa,mutta joskus kylmä ja minulle alkoholiton maittaa sekin.
Niin ja varsin kätevä ja nopea pikamunkkienkin teossa tuo värkki.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kiva huomata, että täällä on kalanystäviä ja frittihommien. Onneksi tosiaan suht edullisia ja hyviä rasvakeittimiä on saatavilla ja ainakin "etno" kaupoista saa edullista ja hyvää öljyä. Rasvoja todellakin myös tarvitaan ja kalan rasvathan ovat erinomaisia. En tässä pureudu ympäristömyrkkyihin - niitä tulee, sille tosiasialle ei voi oikeastaan mitään.

Juomista; toki inkivääriolut/juoma sopii myös aina kesään ja talveen mutta varsinkin kesällä erinomaista juomaa. Laitan tohon alle teko-ohjeen.

Joo ja kuten Hannu kirjoittikin rasvakeitintä voi käyttää moneen tarkoitukseen - mielikuvitusta peliin .... kiitos

Tavallinen tai inkivääri sima ( Inkivääriolut )

10l vettä
1/2 kiloa fariinisokeria ( inkivääriolueen palmusokeria n 0.7kg ja / tai snadisti hunajaa )
1/2 kiloa taloussokeria
3 sitruunaa tai limeä ( inkiväärijuomaan mieluummin limeä )
1/4 tl hiivaa

Tee suurin piirtein seuraavalla tavalla:
sokeri sulatetaan kuumaan veteen ja jäähdytetään kädenlämpöiseksi, lisätään sitruunat (mehu ja hedelmäliha) ja lisätään hiiva, joka ensin liotetaan pieneen määrään nestettä ja lisätään sitten isoon astiaan, jossa sima on. ( Huom! hiivasolut kuolevat, jos vesi on yli 37 asteista, joten liota kädenlämpöiseen veteen – äläkä turhaan koeta saada prosentteja → maku menee pilalle )

Annetaan olla astiassa ( kattila tai muoviämpäri ) noin vuorokauden huoneen lämmössä. Sima pullotetaan puhtaisiin pulloihin joihin on lisätty 1/2 tl sokeria /pullo ja muutama nostalgia rusina halutessa. Puhtaus on puoliruokaa tässäkin.

Kaada suppilon läpi sima pulloon ja sulje tiiviisti pullot. Anna käydä vuorokausi huoneen lämmössä ja siirrä kylmään ja anna kypsyä 3-4 päivää. Valmista tuli.

Vinkki. Jos haluat voimakkaampaa limen makua laita niitä enemmän – inkivääriä raasta reilusti yksi tai kaksi maavartta - koko ratkaisee...

Historiaa Wikin mukaan.

Antiikin Kreetalla käytettiin siman tapaista alkoholipitoista hunajajuomaa jo kauan ennen viinin keksimistä. Siitä on syntynyt kreikan kielen humaltumista tarkoittava sana, joka kirjaimellisesti merkitsee "hunajapäihtymistä"

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset